Logboek 2014

2 gedachten over “Logboek 2014”

 1. Vervolg vaartocht, heb je als je een site wilt en niet weet hoe.

  Ik zou dat eerst gevraagd hebben, dan maar geschut schrijven. Ik heb geen geschud gevoeld. Rare taal allemaal. Je ziet ik ben weer aan de beterende hand.
  Op donderdag afgemeerd en in de avond trakteerden wij de hele club op eten bij Mr Shi in IJmuiden.
  Thuisgekomen raak ik van de kaart. Met alles wat er bij hoort. Ik heb maar een opening waar ik wat instop, en dat wilde er allemaal daar weer uit, aan de verkeerde kant.
  Drie dagen te bedde en twee nachten, en nu knap ik pas op. Dit kan niet alleen van het eten komen daar anderen er geen last van hadden. Sorry voor dit late schrijven.

  Woensdag-20-Aug. Zon en veel regen.
  Schrijf nu wat summier. Ben ineens weer geheel de oude en lig nu met horten en stoten onderweg op de Molenplas en blijf hier een aantal dagen.
  Dinsdag alles gedaan aan boodschappen en noodzakelijke dingen en zou alleen varen. Even bij Elsa langs en die wil mee.
  Heerlijk met het zonnetje door Haarlem de monumentale prachtige stad aan het Spaarne.
  Ik steek van wal en meld dat ik door heel Haarlem wil. Okido. Wat lang wachten bij de spoorbrug en nog een eind achteruit vanwege beroepsvaart die eerst gaat. En het giet van de lucht. Bij de derde brug gaat het bijna fout.
  Hoe een ongeluk in een klein hoekje kan zitten en vakmanschap dat weer op kan lossen. Mag mijzelf ook wel wat ophemelen na een bijna fatale fout.
  Net door de brug veel stuurboord roer. En dat tussen een smalle doorvaart wegen veel jachten. Slaat mijn roerwerk vast. Volle kracht achteruit. Boegschroef starten. Alles gaat heel snel. De boot schiet van stuurboord naar bakboord. Dit ook omdat ik keek waar het euvel lag. De gevaren zone voorbij en ik zie het euvel. De vasthoud pal was in het roergat geschoten.
  Weer een les geleerd en mijn vaardigheden gezien tijdens calamiteiten.
  Elsa heeft voor mij gekookt, en wat TV gekeken naar de slimste mens. een spelletje en ik breng haar met de rubberboot naar de wal.
  Zie dit maar als einde van het Logboek 2014.
  Ik ga weer over naar mijn dagboek.
  Met vr. gr.
  Marten Dek en aan allen een behouden vaart.

 2. 13-Juni-2014
  Even geduld, ik lig nog aan de wal. Daar waar ik een hele winter door mocht brengen met heel aardige mensen om mij heen.
  Geen gezeur over last van de rook uit de houtkachel. Allemaal even vriendelijk.
  !5 juni. Alles nagekeken wat motoren betreft. Achterdek alles van werkzaamheden opgeruimd. Nick heeft nog even gedoken naar het touw in de boegschroef. Maar net als Robert is mislukt. Dan de spudpalen omhoog wat vlot gelukt is. Dan naar het havenkantoor van Haarlem varen en water tanken. Nick en Charlene varen mee.
  Of de brommer mee kan. Nick regelt het wel even en via loopplank en een plaat hout moet het lukken. Poing er naast. Maar weinig schade en met duwen aan boord gezet. Daarna naar de industriehaven en achter de Jan Plezier afgemeerd. Mat de schipper een lang gesprek over de Sabbat. Hij gaat het in de groep gooien. Uit eten bij Agora. Met rob zijn auto verplaatsen en naar de opbouwark van Hayo kijken. 23.20 uur. lange dag.

  16-Juni 8uur opgestaan miezerig weer Alles opgeruimd en Velorex gehaald en ook de houthakmachine, zelf moet halen. Door Marco aan boord gezet. Fiets naar Elsa gebracht. Zeer moe en ga zo te bedde. 23.49 uur is het.

  Dinsdag-17-Juni
  7uur opgestaan. Mijn ochtendritueel. Wassen bidden Bijbel lezen.
  Marifoon aansluiten AIS aanzetten, dat is een systeem dat mijn positie uitzend.
  Vaarklaar maken. Koffie zetten en om 8.15 varen naar de kade van Haarlem om de kinderen aan boord te laten van de Schelp. Dat word een vaartocht wat elk jaar door schippers wordt gedaan. Alles naar wens verlopen. Lag op een spudpaal en 9.30 kwamen de kinderen aan boord met vier begeleiders. Zwemvesten moesten nog geregeld worden. Eleonora had wat stress. Maar dat was spoedig over na mijn kalmering. De vesten werden door Rob en Nick van de zeeverkenners gehaald.
  11.45 varen. voorspoedig door Haarlem heen. 11.15 aan de Cruquius achteruit afgemeerd waar de ploeg het gemaal aan het bekijken is. Rob maakt voor allen een fotosamenstelling en is even voor fotopapier naar de mediamarkt. Het weer is heel best. Licht zonnetje en al warm aan het worden. Alle motoren lopen geweldig. ook de Velorex start als een zonnetje. Wat een zegen allemaal. De kinderen vermaken zich geweldig. Het is nu 12uur.
  Ongeveer 1.30 afgemeerd en terugreis aanvaard. Nadat alle kinderen een tekening hadden gegeven en een doos chocola, als dank.
  En rob had foto’s gemaakt en allen een foto gekregen. Kwart voor drie aangemeerd en alles van boord. Met veel dankbetuigingen.
  Rob ging met een jachtje van Nick mee naar de industriehaven, en ik voer naar de Vomar en meerde daar aan de aanmeerpalen af. Drie meter uit de kant stonden. Rob was nieuwsgierig hoe ik dat klaren zou. Gefilmd dus. Een lichte en langere ladder eerst. Daar de loopplank overheen geschoven, en de ladder er weer onderuit. Het is vier uur en rust, met koffie.

  Woensdag-19-Juni
  8.30 opgestaan. gister erg laat geworden. Weer is wat somber en ik geniet nog bij de Vomar aan het Spaarne. Allemaal voorbereidingen
  Nog even naar Zaandam om te laten weten dat ik nog leef. SVB bank. Anders geen centjes meer. Met Robert en eten bij de pont. mmmmmmmmm
  Daarna de mast neergehaald. De zware tuidraden was een net zo zware klus. Alles ingesmeerd met dat wonderbare kopervet dat vastzitten voorkomt. Nou vergeet het maar, er komt nu weer gewoon goed vet op.
  Vanavond 8uur was het klaar.
  Elsa is aan boord gekomen met haar hele hebben en houwen. Mag ik vast niet houwen. Verschoond nu mijn bed, vind mij maar een viezerik. Raar hoor.
  Het is 0.20uur Bedtijd. De hakker heeft veel gedraaid, en ook nog gas gehaald. Ik stop.

  Donderdag-19-Juni.
  8uur opgestaan. Sombertjes weer maar niet te somber en droog. rustige wind wat noordelijk geloof ik. Niet al te precies kijken. Liggen nog bij de Vomar Haarlem. Nog even wat naar Jacqueline brengen, Naar Elsa haar boot de accu uit haar auto halen fiets beveiligen en op de gewone fiets voor de wind weer naar de boot.
  12.30 en we varen. via de sluizen Spaarndam aan de loswal afgemeerd met een bord verboden af te meren. Daar meteen de rommel opgeruimd, twee action tassen vol. Daar komen Hayo en Birgit aan. Vol verbazing dat wij daar liggen.
  Lekker aan de koffie en taart. nemen al het vuil mee.
  De boot afgespoeld en de stootwillen beter gelegd. Wat een luxe zeg.
  ondertussen wat regen maar nu weer droog. weinig wind. Elsa is al goed aan het verzorgen. Net een broodje gezond. Bijna vijf uur, even journaal kijken.
  8uur en heerlijk gegeten. Elsa mag blijven. 9.20 gaan wij lekker TV kijken.
  Wat een luxe, wat een zegeningen van God. Ik kan er maar niet over uit dat ik dit kan en mag hebben. De kachel even aangestoken, meteen behoorlijk warm. Uiteraard houtjes gehakt met de houthakker. Nog een bakkie Arabica van Marcus. en dan voor de TV. Nog geen RWS gezien behalve een peilboot, die mij weg wil hebben. RWS dus en niet de peilboot.
  Vrijdag-20-Juni
  8uur opgestaan redelijk weer en niet te veel wind. Klettert er net een bens water, zomaar uit de lucht. Hopelijk was het dat het laatste.
  9.45 we varen. Rustig en zo het Noordzeekanaal op. Dit word nu wel weer een professioneel logboek. Ongeveer 12 uur getankt in Zaandam. Zitten lekker vol. Helaas afmeren bij de Hollandse brug gaat niet door. Daar word volop gewerkt aan een verdubbeling van de brug. Ons plekkie dus kwijt.
  Almere is geen optie, te duur voor twee nachten. Doorgevaren naar voorbij de vaarroute van Huizen aan het Gooimeer.
  Voorzichtig naar de kant gegaan daar de navigatie het al in Zaandam heeft af laten weten. Gelukkig heb ik enige ervaring. Op de techniek moet je wel kunnen bouwen. Toch???? Liggen nu voor paal in plaats van voor anker, en kop in de wind. 4.45 ongeveer. Elsa heeft weer goed de verzorging gedaan. Mopperde wat over overleg. Maar dat is vaak moeilijk als het snel moet. En dan beweert zij dat ik snauw. Zegt meteen “JUIST” als ik dit voorgaande voorlees. Maar het blijft een schatje.
  Douchen en even twee broeken wassen. Poing stop door. 100Amp. Zit nu 200Amp in. Mag 300 zijn. Dat was ik het onderbroekkie even snel gedaan. Alles werkt weer. het is 8.10uur. Wind is wel veel rustiger. Liggen erg mooi.

  Sabbat-21-Juni is weer voorbij. Rustige dag met genieten en veel lezen.
  Reddingsboot kwam even informeren of alles oké was. Ankerbol vergeten te plaatsen. Waren gek van de houthakker die ik even liet draaien. \
  Vanmorgen zondag vroeg opgestaan en lekker achter de PC en wat rommelen. Al twee wassen gedaan op zonnecellen.
  Elsa is aan het opruimen en weggooien. Ja doe maar zeg ik steeds. Wat erg hé.
  Robert belt net dat hij met de kids er aan komt. Leuke rit voor de kleintjes, en meteen kijken naar de navigatie van de Garmin die het maar laat afweten. Kan niet stuk zijn zegt een Marco de Vries die er verstand van heeft. Ook een goed monteur is en goedkoop. Van alle soorten van oude motoren een zeer groot verstand, ook als er geen beschrijving van is. Gewoon een wondermens.
  Straks meer. Ik kon ook dit even niet meer plaatsen, maar is dank zij Frodo, die de site maakte opgelost. Een geweldige man en sitemaker, een aanrader als je het ook wilt.
  Was gezellig met zijn allen. Met de rubberboot opgehaald door het wier heen.
  Navigatie doet het weer en mogelijk ook andere schepen zichtbaar.
  De vijfde was is klaar en de zesde doen wij ook nog even. En allemaal op stroom van zon en wind. De eerste drie zijn ook al droog.

  Maandag-23 Juni.,
  Gooimeer. Ja nog steeds. 7.15uur opgestaan en naar de navigatie gekeken. Deed het niet. weer rommelen met de antenne, en hij doet het weer. Zie nog geen andere schepen op het scherm. Koffie en wat eten op het achterdek in de zon, die ook weer verdween. 10uur, de deurtje gaan open. O, zit je daar. Koffie? Ja oké. en de verwennerij gaat weer beginnen.
  Wind zeer kalm, net als ik altijd ben. Toch???? Wisselend van zon en geen zon. Te laat voor het 10uur journaal. Dan maar om 11uur. Dat werd dus 12 uur.
  Rubberboot omhooghalen windmolen laten zakken. Moeizaam de palen omhoog, zaten behoorlijk vast. Maar daar hebben wij de middelen voor. Stuk voor stuk even iets opdraaien met de hand. Even voor en daarna achter, en weer van voren af aan. Tot ze zelf willen gaan. Draait het schip natuurlijk precies andersom weg als ik verwachte. Boegschroef wilde ik niet gebruiken vanwege al het wier. 12.30 varen wij. 13.30 liggen wij aan de kant in Almere.
  Eerst twee zware zakken vuil weggewerkt, op de fiets. Ging net aan. Elsa de kleinste. Ik ben altijd nog steeds de dupé. Ook hoe zij mij verwend.
  En daarna lekker broodje gezond gegeten en lekker gefietst en lekker een afspraak met de havenmeester. Lekker goedkoop. Elsa heeft de koelkast weer gevuld, te vol? Morgen vertrekken wij pas in de middag.
  Nederland gekeken en net naar een misdaad serie gekeken maar gestopt met kijken. En nu even bijwerken en zo meteen naar bed.

  Dinsdag-24-Juni laat uit bed met volop zon. Heerlijk onder het warme water gestaan, dat uit een boel gaatjes van boven mijn hoofd naar beneden kletterde. De succes een zeer oude passagiers boot kwam de haven binnen. heel hoge en lange boot met twee dekken en een stoomschoorsteen. Geen stoomboot meer. Heeft een vaste plaats hier in de haven. Straks nog maar even statten.
  Nou mooi niet statten, ik moest van Elsa gaan ruimen!!!! erg hé.
  Wij hebben ons beiden vermaakt. Elsa heerlijk statten zegt zij. En ik heerlijk rommelen. De tijd vliegt om. Wilden wegvaren en daar kwam de havenmeester. Ik mocht toch nog even kijken. Ik zeg, kan nog. Hij blij. Bij het wegvaren een hoop olie in het water. Was dat van mij? Kan niet. Uit de boegschroef? Dan zou dat nu ook weer het geval moeten zijn. Uit de grond waarschijnlijk, maar dan wel erg lang spoor tot de ingang van de haven.
  Op de terugweg kijken wij weer.
  Harde wind in tegenoverstelling van de ochtend. 13.30 ongeveer weg uit Almere. 17uur voeren wij de EEM op. en even later met volle wind in de kont afgemeerd op de palen. Lekkere zon.
  Woensdag-25-Juni.
  Droog met een waterig zonnetje. Hebben geen haast. 9uur en redelijke wind.
  Vannacht wakker door windstilte. Koppie thee en pitten heen tot 8uur. Wat ben ik toch een geluksvogel dat ik achterop alles zo kan dicht maken dat we van regen en wind weinig last hebben. Aan elke kant drie van +- 2m en achter ook twee die allemaal apart open kunnen. Zitten heeeeeel grote ramen in. Je rolt het gewoon naar boven waar het in een soort van koker terecht komt met klittenband. En dan die spudpalen, een aanrader voor velen, anders kon ik hier niet liggen.
  Mijn droom is uit gekomen. Wonen varen en vrij zijn. Dat vrij zijn probeert men wel erg te beperken van overheidswege, maar daar moet je je wat soepel in trachten te bewegen.
  Lekker blijven liggen. Wat aan mijn schip gewerkt. wat gefietst en bij scheepjes langs. heerlijk gegeten en morgen zien wij wel weer.
  Donderdag-26-Juni
  Twee nachten in donker gelegen en in volkomen stilte. Heerlijk, Nederland kent nog enige plekken waar alleen licht in de verte is te zien, en helaas mijn verplichte ankerlicht. Dus ook een sterrenhemel is dan te zien.
  Mooi weer en windstil. Een van de zeilen moet nog omhoog, een vogel had er wat op achtergelaten. Geen gezicht. Ik zei toch, geen gezicht.
  Lekker aan de koffie goed 9uur geweest. Helemaal stil rondom.
  9.30 en we varen met een glijdende boot genietend van de omgeving.
  Op sommige plaatsen was het heel spannend. Door Eembrugge was het heel druk en smal. Net door de brug een schip met zijn kont ver over de helft van het vaarwater, je kon niks zien omdat er meteen een bocht was. Daar lag een schip te lossen aan Bakboord en aan stuurboord dreef ook nog een schip. Allemaal zandschepen. Ik kreeg toestemming om stuurboord op stuurboord te passeren. En daarna gleden wij heerlijk verder.
  Halftwaalf stopten wij bij Janus een oude kennis die ooit door mij in een storm gered is op het IJ van Spaarndam. Heeft manden naast mij gelegen. Heel aardige mensen.
  Hij kocht de Lord Lister van mij, een 14m scheepje met een geklonken karkas.
  Midden in de winter met een boot van Elsa, een Bolscheepje met helmstok, door ons naar Amersfoort gebracht. Nu 30 jaar verder mag ik hem weer hebben. Maar daar begin ik niet meer aan. Koud dat het toen was. En op de terugweg meerden wij in Almere voor een nachtje. Daar kwam de havenmeester. Fl. 27.00 Mooi dat ik het er niet mee eens was. Kreeg du behoorlijk mot. Havenmeester liep kwaad weg om de gendarmerie te halen. Komt Elsa met een noodgang naar voren. Hier jij, het is mijn schip en ik betaal.
  Daar sta ik dan.
  Enfin wij zijn bij Janus afgemeerd en gaan daar na veel gepraat, schijnt een schipperskwaal te zijn, en alles bekeken te hebben, gaan eten.
  Daarna doorgevaren tot voor de Kleine Koppel. Daar de kade helemaal ontdaan van vuil. Na overleg toch ook nog de laatste brug genomen. Mag hem geen eens houden.
  Liggen op een mooie plek. Moeten morgen wat inschuiven. Eerst de Velorex van boord en dat voor iets van de wal af om naar voren te kunnen. De boegspriet van het schip voor ons komt dan helemaal over het voordek heen.
  Ik heb geregeld dat de Velorex in de nacht ergens neerzetten waar het veilig is.
  Om 7uur de stad in en patat gegeten en ijsje toe.
  0.25uur, slaaptijd.
  Dinsdag 1 Juli.
  Sabbat een mooie dag. Maar ook een nare dag. Twee duikers die wilden wel even naar de boegschroef kijken. Mooi misgegaan. Heb helemaal geen boegschroef meer. WAS DAT OM DE sabbat? Zou kunnen. Was geen werken dacht ik en ook niet betaald. Of is het op een moment dat het kan en kon om later meer te vermijden.
  Zondag veel gewandeld en er was een bootjesbouwdag van kinderen. [Kinderen] Ook erg grote kinderen. Daarna een wedstrijd met de bootjes. Was ontzettend leuk. Alle bootjes deden hun werk. Er was er zelfs één met een houten BB motor. Ook zondag een les in splitsen gehad en een kleine marlspijker gekocht. Een grote was al in mijn bezit.
  Ook een haringtent gaf ons heel veel haring dat overbleef. Nog nooit zoveel haring gegeten. Ook bracht Rob haring rond aan schippers.
  De twee dames dronken voor zij weg gingen nog koffie aan boord.
  Verder was de Velorex een meest bezochte evenement.
  Ook een maatschappelijk werker van vroeger, Gert van Dijk die nu al 25 jaar getrouwd is en 9jaar in Amersfoort woont. Ook was hij blij dat ik uiteindelijk van Haarlem gewonnen heb en daar de rest van mijn leven nooit geen cent meer haven en kadegeld hoef te betalen.
  Maandag de brug door. achteruit. zonder boegschroef een stuk moeilijker. Maar het ging allemaal redelijk netjes. Ongeveer 200m. Daarna kon ik draaien. Gelukkig was Robert mee, want zonder was het zo mooi niet gegaan.
  Waar ik bang voor was, in Eembrugge waar het druk en nauw is, was helemaal niet druk. en bij het aanmeren met een harde dwarswind op de EEM hebben wij er een half uur over gedaan. Na de vijfde afmaaiing de rubberboot gestreken. eerst moet dan de windmolen omhoog en daarna de rubberboot pas.
  Rob aan de voorkant duwend kwam de boot amper nog aan de kant
  Elsa zag kans op een km paaltje een touw te gooien wat bijna kapot getrokken werd. Er waren geen aanmeer palen. Samen met dat paaltje en het duwen van Robert kon ik achter ook aan de kant komen en een paal laten zakken. Dat lukte eerder niet vanwege de diepte en zeer harde wind, geheel dwars over de velden. Met de voorste spudpaal helemaal naar beneden kwam de wind nog te sterk over en dreef de boot alsnog weer weg.
  Gelukkig kwam er een man aan die de boot aan de voorkant via een trekstang van de damwand kon vastzetten. Toen was het verder een fluitje van een cent.
  Zo raak ik natuurlijk wel fluitend al mijn centen kwijt.
  Ook de verzekering gebeld en een afspraak met de helling in Zaandam Brouwer, gemaakt. Gaat mij wel een aardig centje kosten maar ook de verzekering betaald een heel groot deel.
  Ook nog gesprekken gehad met Pastor Ben Kok. Die meent dat de oude wetten nog tellen en onveranderlijk zijn. Ik zou dingen opzoeken en hij zou als ik er om tien uur nog langs komen. 18uur was hij er nog niet en wij vertrokken na dat Rob en ik 5km gelopen te hebben een brief met zijn stiekem achtergelaten stapel foldertjes in de bus gedaan.
  Nu lekker vandaag aan de wal en morgen naar Zaandam. Vermaken ons goed. Uit de wind door de zeilen en zon redelijk veel.
  Rob vertrok na het eten, wij hadden de Mercedes al naar deze plek gebracht met de Velorex.
  Rob is ziek, heeft ontsteking aan de huig en praat moeilijk en met veel pijn.
  Ik laat in de middag de boegschroef tegengesteld enige slagen gedraaid met hulpmiddelen. Daarna gestart, en, Hoera hij doet het na een kleine schok, toen vloog het touw er waarschijnlijk door.

  Woensdag-2-Julie.
  8uur opgestaan. Zonnig weer. 9uur journaal gekeken, geen zonnig weer meer.
  Vanmorgen de boegschroef gestart. Hij doet het nog, vreugde. Bij het bakboord uitdraaien van de EEM dus met de boegschroef zoals veel jachten het doen. Bij Almere alweer een jachten manoeuvre naar stuurboord. keurig rond gedraaid en allemaal oké bij het afmeren. Goed 1uur afgemeerd.
  Tijdens de vaart op het Gooimeer gebeld door de fotograaf van Joris. ER komt een boek uit van foto’s en of zij de foto’s mogen gebruiken. Ik krijg dat boek ook.
  In een logboek behoor je tijden en weersgesteldheid aan te tekenen.
  Maar ja, moet je Marten Dek heten, en aan Elsa heb je daarin, ook niks aan.
  Maar in andere dingen is zij geweldig.
  Leuke dag in Almere. begonnen met naar bakker Bart. Daar koffie en broodje panini. Mmmmmmmmmm. Gereduceerde prijs, wij blijven vannacht liggen.
  Koffie met gebak, het kan niet op. Wat stootwillen van nieuw touw voorzien en een nieuwe accu in de Velorex.
  Kortom een mooie dag.

  Donderdag-3-Juli.
  8uur opstaan met prachtige zon. Bakkie leut en uurtje later Elsa.
  Die moet naar de bank. Zij belt als zij klaar is en we gaan weer beginnen bij bakker Bart. Ik maak nog wat foto’s. Ook van de havenmeester Jeroen en zijn hond.
  rrrrrrrrrrrring, op naar de bakker. Mmmmmmmmm..
  11uur varen wij. Buiten de haven waait het stevig. Mooie en rustige tocht.
  Na Pampus dwars over, de kortste weg en tegen de wind in. Nee niet tegen de draad in. Er zijn hier trouwens geen draden.
  We varen zo de sluis binnen die open staat. Els wilde soep maken, honger begint te knagen. Laten wij het op trek houden. Na de Willemssluis geef ik aan, dan meren wij af op een leuke plek.
  Nu dat viel tegen. al met al tot deze plek zeker drie uur. Dachten om twee uur af te meren en dat werd 5uur. Beetje in bosgebied tussen kleine scheepjes in. Soep met brood. Heerlijke soep. Brood ook.
  21.31uur en Elsa maakt nog wat rijst voor de nachtrust. Morgen weer verder.
  Ik heb wat gewandeld in deze mooie omgeving midden Amsterdam Noord. Ga zo de loopplank binnenhalen, dan is dat al vast weer gebeurd.

  Vrijdag-4-Juli *uur op gestaan. Net in de kleren en er word op de boot gebonsd. Werklui willen hier aan het werk. Nu waren wij toch van plan vroeg te varen en Elsa was ook klaar voor de vaart. Rustig vertrokken en rustig gevaren. Bruggen waren soms wat moeilijk en dan ineens weer heel gemakkelijk.
  Prachtige omgevingen en mooie huisjes. Net voor Purmerend een heel bijzondere boogbrug met een fietsbrug eronder. De sluisdeuren gingen net dicht. Ik melde mij en ze gingen weer open. Ik had mij wat eerder moeten melden wan zij kon niet om een bochie kijken. Ik gaf aan dat ik dat ook niet kon, en daar was ineens de sluis. Ze lachte, ja dat is ook zo.
  Afgemeerd na de sluis en de patat van donderdag daar gegeten bij de Mazzel. Hadden wij even mazzel.
  Nog even verdwaald in een mooie omgeving. Vertrek ongeveer 3uur.
  Kwart voor vijf door de laatste brug na een mooie en rustige tocht, en liggen nu na een mooie achteruit manoeuvre, op de oude plek. Kogelpolder polder bij Graftdijk.
  Geniete op het achterdek. de wind is weggevallen en het is warm.
  Gedoucht en gegeten en klaar voor de Sabbat.

  Sabbat-5Juli-2014
  Bewolkt en de zon daarachter verdwenen. Heerlijk op het achterdek koffie en eten, en lezen over Gods Woord. Wachtend op wat komen gaat. De Heer is mijn herder. Wat ben ik toch een gezegend mens. Ja, in alle dingen.
  Van alle soorten weer gehad t/m regen en harde wind.
  Rob mijn zoon met drie kleinjongens 10/15/16 jaar oud, kwamen langs. Rob kookte voor ons. Rijst/kip gerecht. Pandorie? Daarna voetballen kijken. dat werd een latertje. Ned.-Costa. Wij wonnen met penalty’s. 1.30uur te bedde.

  Zondag-6-Juli 9.30 opstaan veel wind en afwisselend licht en donker. Niet koud. Om 6uur was het nog helemaal windstil. Wilde er haast uitblijven. Moet stortbak nakijken, loopt te langzaam vol. Dat is een makke van buitenwater. Regelmatig nakijken is een must. Makkelijk wachten tot het zover is.
  21.23 alles oké WC weer in orde. Hellen op visite en wij lekker lui. Blijven nog een nachtje. Koelkastje door Hellen meegebracht en kijken wat die doet. Mijn koelkast is met een kookster als Elsa veel te klein. Dus een camping kastje van mijn zoon te leen. Straks filmpje kijken en dan naar bedde, Men kwam geen geld halen.

  Maandag-7-Juli
  Heerlijk om 7.30 met koffie en brood op dek genieten. Windmolen opgedraaid en rubberboot laten zakken. Daarom moet eerst de windmolen omhoog. Rondje gevaren en boekje lezen en genieten. Varen? ho maar. Ik wil genieten, en Elsa ook. Zijn ook een aantal wassen aan het draaien. Wat een luxe aan boord.
  We zijn bij de drie Akers, een camping, mooie mensen, koffie gedronken.
  We blijven ook vandaag en mogelijk nog langer liggen.
  Vandaag het zeil van de achterdek nog storm-vaster gemaakt. Althans het begin.
  Nog wat materiaal kopen en planken en dan wat schilderen. Leuk om te doen.
  Als het droog is ga ik het halen met de Velorex, desnoods uit Haarlem.
  Triest weer maar nog steeds genoeg stroom ondanks twee koelkasten en boren en zagen. Nu koffie en genieten van TV en zo.

  Woensdag-9-Juli
  8uur kijk ik uit het raam. Wat een schuim op de wal. Komt allemaal van het Alkmaardermeer af. Geen idee wat het is. Door de storm op de kop kont het niet weg en vliegt het grasveld op. De stootwillen even weggehaald en nu worden het grote klonten die langzaam wegwaaien. Het is droog maar daar is ook alles mee gezegd. Ik doe de houtkachel maar even aan. Even aan en uit laten gaan.
  18.30uur Alle accu’s nagekeken, dat is nog een hele klus. Alle motoren nagekeken en veel verftroep opgeruimd. Tukkie doen, tv kijken en straks voetballen kijken. toch maar even aggregaat gestart, tien uur weer uit, dan zit er weer tweehonderd AMP. in.
  Het schuim is nu bijna een halve meter hoog. Het blijft nattig en stormen. Maar morgen komt de zon achter de wolken vandaan.

  Donderdag-10-Juli
  Zonovergoten wereld. Zachte wind 8.uur. Zeilen op het achterdek omhoog. Rubberboot verlossen van het vele water wat zij van boven niet meer wilden hebben. Maar wij hebben vakantie en blijven lekker liggen. Met de boot bedoel ik. En voetballen? Tsja, dat is voorbij. Van Gaal heeft eenmaal te veel gewisseld. Daar was de andere keeper beter in. En nu niet zeggen dat de beste stuurlui op wal staan, want in ben aan boord. Heeeeeeeeeeeeeerlijk!!!!
  22-59uur Velorex van boorde gehaald en hout gehaald en boodschappen gedaan bij plus in de Rijp. Veel bekijks dus. Later naar Haarlem waar wij bij de Drie punten met Rob hebben gegeten. U profiel was door Rob gehaald en ik heb dat vanavond bewerkt en gespoten. Morgen plaatsen en de planken pas maken.
  Nu eens niet te laat naar bed. geen tv gekeken. Werd toch 1uuu

  Vrijdag-11-Juli
  9.30 pas uit bed. Heel mooi weer, alle scheepjes zijn om ons heen al weg.
  Mijn vouwfiets is gestolen. Ik dacht nog even dat ik hem misschien in Haarlem had gelaten, maar ook daar is hij niet. In Amersfoort was ik hem=de fiets kwijt. Ik hoop maar dat er iemand gelukkig mee is geworden.
  Lekker gewerkt aan de beveiliging van storm gebeuren. Bevestigingen gerealiseerd en planken in de grondverf na ze passend gemaakt te hebben. Zondag verder want de Sabbat is begonnen voor mij.
  Marco en Frank kwamen op de koffie, waren naar Heer Hugo geweest. In de Waard. Voor wat het waard is. 23.44uur bedtijd denk ik. Maar dat hoor je later wel.

  Sabbat-12-Juli 12 Apostelen waren er ook. Vanmorgen 7uur op het achterdek aan de koffie met een stralende zon. Ben heel erg lui nu ik een week vakantie heb. Maandag gaan wij weer varen. Mochten hier maar driemaal 24uur liggen, maar de havenmeester deed niet moeilijk. Ik wist het ook niet, maar nu wel.
  Veel over Godsdienst op internet gezocht en gelezen.
  Met de Velo naar Westzaan naar Babs en Kees. Daar kocht ik ooit de Velorex. Lekker gekeuveld daar en koffie en thee. Toen gaan toeren met Kees en Babs. Lekker mooie weggetjes en uitkomen bij de boot. Kees keek zijn ogen uit hoe mooi de houtklover geworden is die ik ook bij hem vandaan heb. Helemaal opgeknapt en de naam is sierletters met Kees erop als eerbetoon aan Kees.
  Eerst soep met de soepkoker van Elsa. Dat is weer helemaal nieuw. Babs wil er nu ook een.
  Daarna kookte Elsa eten voor ons. Wat een verwennerij allemaal.
  Dan het nieuwe dak van de Velo laten zien aan Kees, en kreeg bij het weggaan, iedereen verbaast, een nieuwe tankdop van de zijne en hij de oude van mij.
  Kortom een geweldige Sabbat.

  Zondag-13-Julie
  Liggen nog steeds in de Markervaart en genieten.
  De planken die ik vrijdag gemaakt en in de menie gezet heb, heb ik vanmorgen deels in de verf gezet en uren later gedraaid en aan de andere kant. Vanavond er op gezet en het is mooi geworden.
  Rob kwam met een bootje van Elsa uit Haarlem naar hier. Was gezellig en ik ben met hem naar wat sloepjes wezen kijken. Een lang gesprek met een oude hellingbaas. Ook erg tegen op onze regering en de valse maatregelen. Moet een vergunning komen en dan mag hij het verdere afmaken. Gaat alleen maar om geld en baantjes bewaren en in stand houden. Zieke maatschappij.
  Toch is Nederland ook een mooi land, als wij kunnen zien dat er veel goeds is gedaan, ook voor de Nederlanders zelf.
  Alleen jammer van een aantal ambtenaren die corrupt zijn, van hoog tot laag.
  Verder nog even met de Velo post weggebracht en benzine gehaald. mooi niet, is op zondag dicht. De Dag die God ons niet heeft gegeven.

  Koffie en even op de PC en straks maar weer het oude liedje, we gaan te bedde.

  Maandag-14-Juli
  We zijn weer uit, te bedde gegaan. Moet wel, anders kunnen wij er vanavond niet meer in. Toch????
  Beetje somber weer, maar niet echt koud, wel een trui aan. De vakantie is weer voorbij en we gaan weer varen. Dat is mijn normale leven. Volgens Elsa zijn wij nog steeds op vakantie, en dat vind ik ook wel best. Vandaag een kort stukje naar Alkmaar en dan zien wij wel weer verder.
  Even verder gekeken en afgemeerd bij een autosloperij Anema tussen Akersloot en Alkmaar. Werd wel tijd na een dik uur varen met 7km per uur.
  Daar het hele terrein rondgereden met een golfkar. maar geen geschikte kraan. Dan gaan wij maar weer eten en aan de koffie. Kijken hoe ver wij straks komen. Het is al weer bijna, maar nog niet helemaal, 2uur. Journaal kijken als het weer niet te laat is. Zijn vaak te laat omdat wij het zo druk hebben met niks te moeten. Lastig hoor.
  17.30 uur. Behoorlijk vermoeiende voortzetting van de reis. Een halfuur na vertrek meren wij af tussen twee woonschepen. Schepen!!!!
  Passen precies en mooie meerpalen en dubbele steiger. Zijn gaan fietsen naar Alkmaar. Daar wat gewinkeld en zo. Croquetje gegeten en een ijsje. Ja ons leven valt heus niet mee. Maar we zijn weer aangeland op de boot.
  21.13uur Gegeten tukkie gedaan is noodzakelijk met zulk een dagelijkse zware arbeid. Vergeet niet dat denken ook zwaar is. Twee schepen zijn voorbij gevaren die enorm groot en zwaar geladen het schip behoorlijk van de kant trokken. Maar de meerpalen zijn opperbest.
  Een schip achter mij ligt, je gelooft je ogen niet, op twee kogels van een trekhaak en twee trekhaakkoppelingen aan schip en wal. Geloof je dit schrijven nu nog wel? Nu ik schrijf gewoon door, want daar kan ik geen rekening mee houden. Dat is te zwaar.

  Woensdag16-Juli
  8uur en een zonovergoten dag met zeer weinig wind.
  Gisteren gewoon overgeslagen. We zijn liggers geworden. Ook erg leuk. Heb gister een leuk stukje werk gemaakt bij mijn stuur. Om de console heen een plateau waar nu veel op kan als een verrekijker losse tweede marifoon, bril, en vooral koffie. Ga ik straks meniën als het niet te warm word. Elsa heeft het hier ook helemaal naar haar zin. En haar verzorging is geweldig. Blijven mogelijk tot na het weekend.
  Nick zijn meissie en twee vrienden kwamen ook even langs met zijn bootje uit Nauwerna.
  Kreeg ik van zijn meissie een paar pauwenveren, die deed zij hier op, bij aardige mensen
  Nu de spudpalen uitgeschoven zijn ligt het schip zeer stabiel met voorbij varende joekels waarvan sommigen lak hebben aan woonschepen. Er liggen hier een tiental. Wat een mooi woonoord.
  Vanmorgen koffie gedronken met Nick en Charlotte en hun vrienden, heel gezellig.
  Daarna de stad in op de fiets. Lekker gegeten inkopen gedaan en een kraan gekocht. Wat een ellende zeg.
  Je weet wel zo’n thermo ding. Maat 12. Nu daar begint het al. Allemaal anders dan de 12 die ik heb.
  En niet wetende of het werkt op een geiser. Natuurlijk begin je aan zoiets om 7 uur. Geen water zolang.
  Dan moet je eten, en zit je op hete kolen. Wat heb ik nog nodig. Kwart voor negen bij de Praxis. Vraag hulp en dat gaat nu goed. Weer €36 er bij. Maar alles is aangesloten en ik kan morgen de passing in orde maken. Dus eerst weer demonteren. Pas maken op het frontplaatje. Kijken of alles waterdicht is en de plaat weer monteren. Dat kon niet eerder want als ik het frontje veranderd had, dan paste nooit de oude kraan meer. Dan is de Velorex ook nog kapot. Achterband is het ventiel er uit gescheurd. Ook die morgen demonteren. Gelukkig liggen wij op een geweldige plek en hebben het naar onze zin.

  Donderdag-17-Juli
  Dit is geen logboek meer maar een dagboek. Het zij zo. Maandag weer een logboek. Maar het weer is al weer mooi begonnen. koffie en zon, wat wil je nog meer? In de schaduw zitten, nu dat kan. Groot overdekt achterdek. In of uit de zon is een keuze. Rustige dag. Meld Kees zich, wij komen langs en daar kwamen zij met twee velorexen. Mijn wiel eruit gehaald, wat makkelijk zeg, en meegenomen en er weer in gezet. Het was een gezellige boel en verrassing. Nu de does nog, wil maar niet lukken.
  Laat in de middag Op zoek naar een sanitair bedrijf. Hé Mediamarkt even een hoofdlampje op led kopen. Dat duurde minstens een kwartier voor wij de ingang gevonden hadden. En het lampje hadden zij niet. Els koopt nog een klein radiootje.
  Ja daar bij de Laat is een ijzerzaak. Gaat om 19uur pas weer open. Koopavond. Nee dat hebben wij niet, maar daar en daar, maar is morgen pas weer open.
  Lekker ijs gegeten. Eten bij V%D stond ons niet aan. Dan maar bij M D. viel ook tegen. Hadden door het ijs ook niet echt meer trek denk ik.
  Lekker avondje aan boord. En nog geen does.

  Vrijdag-18-Juli. 8uur
  Herhaling van de mooie ochtend. Even dit noteren en op naar het dek in de zon.
  Straks de does weer demonteren die blijft lekken. Of de andere slang knelt het warme water af. Moet gewoon twee bochten en de juiste slang hebben en dan is het oké. Dus weer demonteren, zolang weer zonder water. Oude tijden herleven. Wat een comfort tegenwoordig. Goed om weer eens te beseffen. Weet nu geloof ik een echte ijzerzaak, die alles zou hebben.
  Vroeg op pad voor onderdelen. Heerlijke winkel waar alles aanwezig is. Na mij was er weer een klant, vermoedelijk een bekende, die wat vroeg. Even uitrusten zei de verkoper, heb net een transactie gedaan. Even bijkomen. Je snapt het al, en anders maar niet, het was erg gezellig.Does is klaar. Maar lauw water. Hoe pep je de geiser op? Kees en Steven en Babs kwamen langs. Kijken of de band nog hard was. Ik had de velo wel al weer op zijn wielen gezet maar vandaag nog niet gekeken. Ik vond dat een taak van Kees. Elsa maakte weer soep. Hebben met zijn allen zeer genoten.
  Ook een bloemetje voor de Havenmeester, in verband met de goede service van vorig jaar. Kreeg drie dikke zoenen. Ja van een mooie havenmeester. Mocht het niet te duur maken met de bloemen, en zij waren met zijn tweeën. Heb voor beiden een bloemetje gekocht en zij mocht kiezen. Je jongen zij ik nog, tegenwoordig zijn de vrouwen de baas. Niet aan Elsa zeggen want dan moet ik het weer bezuren.
  Lies heet zij. Morgen=overmorgen, even afmeren om water te tanken, jammer dat zij er dan niet is.
  Nu is het Sabbat en Rust in de tent…. Hoop ik. Je weet maar nooit.
  Wat een warmte. Gelukkig is er wel redelijk wind.

  20-Juli
  Elsa heeft het idee om even langer te blijven liggen. Heeft het helemaal naar de zin hier.
  Gister de Sabbat gehouden. Rob kwam met een paar mensen langs. Aardig, maar ook vreemden voor ons.
  Waren wel zeer attent, en alles meegenomen wat nodig was. Twee kinderen die zich best vermaakten en dat doet mij altijd goed.
  Gezegd dat zij zich thuis mogen voelen en dat ik dat ook doe. Ik wil ook genieten en geen mensen non stop vermaken. Dat viel in goed aarde en was prima zo.
  Kwam de kussende havenmeester langs met grote stem, hé hallo. enz. Erg leuk. Maar die stomme vriend. Grapje, is een fijne man.
  Vanmorgen geen zon. En ook nog regen. Maar nu weer droog.
  Als wij toch nog blijven liggen, dan ga ik zoeken naar een zwaardere geiser. Dat zou alles moeten verbeteren. Volgens Robert.
  Veel gefietst Elsa een nieuw zadel bij Halfords gekocht. Een leuk meisje nam het helemaal uit onze handen en monteerde het in een wip. Klaar en wat kost het? €100 Schrikken, was €23. Zo ging het de hele tijd. Leuke gesprekken en lekker ijs.
  Blijven liggen is het besluit. Tijd zat voor Den Helder. Dat mag wel helder zijn. Ga kijken voor beter doeswater. Veel gezocht op internet. Gas-elektra of gasboiler of elektrische kleine boiler. Veel keus en veel grote en kleine prijzen. Keuze is nog moeilijk. Aggregaat starten of gas gebruiken. Morgen komt de vuilnisman.

  Maandag-21-Juli
  7uur op. vuil weggebracht in triest maar droog weer. Ook niet koud gelukkig.
  Vanmiddag weer naar de mooie stad Alkmaar. Veel mooier dan Haarlem, maar Haarlem is ook heel mooi en de omgeving van Haarlem is vele malen mooier. Misschien de stad een beetje mooier dan Haarlem. Leeuwarden met het vernieuwde Zaailand blijft mijn Opperstad. Wordt wassen met aggregaat aan. Zonnepanelen geven tekort met dit weer. Twee koelkasten. Maar ja, luxe kost nu eenmaal ook wat. Toch?
  Nee vandaag blijven wij weer liggen. Het zijn de stilligdagen. Heerlijke stilligdagen, dat wel natuurlijk. Komt ook door de gezellige binnenstad. En niet vergeten vriendelijke mensen.
  Hellen een vriendin van Elsa kwam langs en die twee gingen statten. Regen, en nog eens regen. Ik trof het eerst toen ik cartridges haalde voor de printer en zag dat zij ook oude super8 op DVD konden zetten en ook mooier dan het na al die jaren was. Drijfnat was ik. En gisteravond ziek van een avocado. Maar nu weer beter. Ik zal de symptomen aan jullie besparen.
  Was een lekkere zonnige dag waar van genoten is door deze stilliggers. Moet er niet een club voor stilliggers komen? Geiser wacht ik nog even mee. Doet het goed ineens als ik het gas wat lager zet. Iets minder water maar constante warmte en regelbaar. Dus ook wat goeds. Hoezo wat goeds? Alles is goed geweest, ook het ziek zijn. Lekker niksen en slapen.

  Woensdag-23-Juli
  Zonovergoten dag. de vlag halfstok met gemengde gevoelens. Gemengde gevoelens omdat Rutte en Timmermans zo tekeer gingen tegen de barbaren, zo lijkt het vanwege de taal en beschuldigingen naar de mogelijke daders. Al dan niet per ongeluk. Moeten wij nu niet alle oorlogstuigmakers veroordelen en de opdracht gevers????
  De vlag hangt ook halfstok vanwege de gevallen doden door beleid van onze regering. Zijkanaal B. doden waar ik getuige van ben die in de doofpot gestopt zijn.
  Is het niet zo dat men aan Rusland vastzit. Wat een geluk dat Amerika geen bewijs heeft en mogelijk aan een ongeluk denkt. Kan Frankrijk zijn oorlogsbodems toch leveren. Frankrijk dat straks onschuldig is aan allen die daarmee gedood gaan worden. Hoezo Poetin is schuldig vanwege de levering.
  Nu weet je wat er allemaal gebeurd als je stilligger geworden bent.
  Strak lekker een stukkie varen, water tanken enz.

  Om 0ngeveer 11 uur en we varen. 12uur meren wij af aan de andere kant van Alkmaar om water te tanken.
  Dat tanken duurde twee uur lang. vierduizend liter. 14.25uur door de spoorbrug. Ondertussen is de vlag wel halfstok. Windmolen even naar beneden op verzoek van Alkmaar om de hoge brug niet te hoeven laten draaien. Dan vaart maken voor de Koedijker-vlotbrug. en nog één waar niets van te vinden is op de kaart en plotter. Liggen nu in Koedijk. 17uur lagen wij op zeker op de palen.
  Daarna veel tv in verband met de aankomst van de mensen van de ramp in de Oekraïne. Dat was een heel groot gebaar van allen die er mee van doen hadden. Goed dat het zo was.
  Over op de orde van de avond. Detective gekeken. Morse. Elsa wast af en ik ga ruimen en nakijken en dit opschrijven. O, dat is al gebeurd. Dat is snel. Tweede koelkast gaat in de avond uit. Dan is er volop stroom.

  Donderdag-24-Juli 8uur. Volop zon en het water bladstil. Rimpelloos zoals veel dames, en tegenwoordig ook heren dat zo graag willen. Reclame doet veel met je. Toch?. Niet met mij gelukkig. Koffie is klaar. nog een broodje en het dek op om te genieten. De vlag is weer in top gehesen. Zodra Elsa klaar is met haar werk, slapen, gaan wij vast even de fiets op. O, ik hoor geluiden. Kan zomaar zijn dat zij stopt met deze tak van werken. Inderdaad stopte zij met slaap-werken.
  En dan gaan wij weer over tot de orde van de dag. Lezen genieten ik een stukje fietsen. O ja, ik heb 15 Brieven rondgebracht vanwege de valse beschuldiging van vorig jaar. Niet wilde verplaatsen voor de gondelvaart.
  Vanmiddag een goed gesprek daarover met iemand van de organisatie. Ben de naam al weer kwijt.
  Hij snapt nu dat er door het hectische gedoe er misverstanden zijn van beide kanten. Dat ik niet benaderd was zoals gezegd.
  Bij de patatzaak die geen mayo heeft, en het dus maar meegenomen naar de boot. Lekkere patat en onze ziel en smaakpupillen zijn weer zeer tevreden en opgewekt.

  Vrijdag-25-Juli
  Helder, geen zon geen wind. 8.15uur Eerst de dagelijkse dingen. Bidden Bijbel lezen, koffiewater opzetten. Nog even een paar foto’s gemaakt. Met broodje en boek op het dek gaan lezen. Dat is het werk van stilliggers. Wat opvalt, of lijkt het zo, de mensen zijn ineens veel vriendelijker. Na het gesprek van de bezorgde brieven, kan dat wel eens het gevolg zijn. Mensen zeggen gedag en maken nu zelfs een praatje. Ik voel mij weer als thuis.
  Zijn een behoorlijk stuk gaan varen. Niet zo ver als de bedoeling was, maar dat kan gebeuren. Twee km gevaren en daar kon de Velorex van boord. Net aan. Zijn meteen gaan toeren en wat boodschappen gedaan in Warmenhuizen bij AH. Daar ook een Garmin voor in de auto gekocht. Doet het prima. Velorex vol getankt met benzine. Ja in een daarvoor speciaal gemaakte tank. Plensbuien gehad, maar is weer droog. Liggen aan een mooi gemaaid graskantje op de palen. Ik hoop dat wij op tijd in Den Helder aan komen. Nog dik 40km over water. Voor stilliggers is dat een heel eind. Heerlijke does nu als je niet te heet stelt met de geiser. En is de Sabbat ingetreden. De Sabbat waar Jezus het over heeft. Lange gesprekken gevoerd met Robert en Arman.
  En nu gezellig aan tafel wat lezen en lettertjes indrukken.
  Sabbat-26-Juli.
  Helder licht maar geen echt zon. Rustige wind en vandaag waarschijnlijk maar eens stilliggen met de boot. Even bijkomen van deze wekelijkse perikelen. Even bezinnen met Gods Woord. Koffie en brood met aardbeien. Wat een leven. Een droom die uit is gekomen. Meer dromen van mij zijn uitgekomen. zes jaar lang mocht ik een sleper hebben. En wel een heel mooie. Veel leuke sleepjes gedaan. Ik ben een zeer gelukkig mens.
  Een uurtje aan het toeren geweest. Lekker weer. wel warm. Veel aan het lezen, Elsa ook als zij niet aan het breien of haken is. En niet vergeten mij kostelijk van heerlijk voedsel voorzien. Veel aan het luieren, als lezen ook luieren is. Wel vermoeiend in ieder geval. De zon gaat weer onder. Elsa doet haar plichten. Afwassen wat zij vuil gemaakt heeft. En ik ga mijn mannelijke plichten weer doen. Velorex aankleden. Schip inspecteren. Spudpalen langslopen en planken plaatsen voor de nacht. enz. We hebben het zwaar met zijn tweeën. Nu weer met foto’s maken van de zon die zomaar onder gaat. Waar haalt hij de moed vandaan zonder te vragen, en maar hopen dat hij morgen weer op komt, ook zonder te vragen.

  27-Juli 8.15uur Geen zon te bekennen. Wel redelijke wind en kouder dan de laatste dagen. Althans hier in Koeweit/Koedijk. Toch maar vragen of de zon nog komen wil. Ik ook met mijn grote bek. Had ik misschien al heerlijk in de zon kunnen zitten. Geen journaal, omdat onze gelovigen op een verkeerde dag menen God te eren. Jezus als Heer van de Sabbat schoffelen zij onderuit om Rome een genoegen te doen. Ach ieder het zijne.
  Ik ga lekker broodje maken en koffie smaakt al opperbest.

  Twee uurtjes later kwam de zon erg warm, het is ook nooit goed, tevoorschijn. De Velorex doorgesmeerd zekering vervangen, wat koelspul er bij gedaan uit de hakmachine, en op weg naar Warmenhuizen. Koudhuizen laten wij links liggen. Bij AH inkopen gedaan en wijn voor de komende visite. Martin en Pia. Dat was een heerlijk weerzien en erg gezellig. Allemaal lekkere dingen gegeten en soep enz. Zij waren op de fiets vanuit Haarlem. Elektra fiets wel te verstaan. Hele discussies over Poetin en Europe. Ook over dat wij hetzelfde willen als wat Poetin wil. Alles veroveren. Wij gooien er gewoon een zooitje geld tegen aan en Poetin zoals dat daar gewend is, wapens. Het is maar waar je geboren bent. Poetin kan bijna niet veranderen, dat staan wij niet toe. Hij moet een barbaar blijven en wij de Goodman. Toch????
  De Velo weer ingepakt en eten en wat rommelen.

  Maandag-28-Juli 8uur Somber en droog. Haha, het water giet van de lucht een half uurtje later. Weinig wind. Lekker aan de koffie en binnen leuke dingen doen. Boek lezen enz. Ja makkelijk hebben wij het niet. Zo meteen brood met aardbeien. Of aardbeien met brood. Hoe wil je het hebben. Mocht het nog droog worden dan gaan wij naar een kringloopwinkel bij de eerstvolgende brug. Op de fiets werd er gevraagd. Oké, maar weer vermoeiend gaan doen. Jullie krijgen het toch wel met ons van doen denk ik.

  Regen en nog eens regen. Ben heerlijk aan de dvd-s begonnen en uitgezocht. Wat een zooitje was dat. Half Nederland ondergelopen. Maar dat was hier niet het geval. En het mooie weer is weer begonnen. Een half uurtje geleden kwam de zon er aan en is druk bezig alles weer goed te maken. Elsa is aan het koken geslagen en is verkouden geworden. Mijn rechterarm is ook eigenwijs, al meer dan een week lang. Een spierontsteking of zo iets. Kan mijn haar amper kammen. Maar de rest gaat prima. Zal wel weer over gaan Toch!!!! Kijken of het morgen wat gaat worden met de Velorex aan boord zetten en weer een stapje verder naar Den Helder. Er kwamen toch al wat leuke boten langs die ik er van verdenk ook vroegtijdig aan te willen komen in Den Helder. Morgen de kringloop als het lukt.
  Moet al gek zijn als je mij vandaag nog hoort. Genieten de dag wel uit.

  Dinsdag-29-Juli Is mooi uitgekomen, dat je mij gisteren niet meer gehoord hebt. 9.30 stond ik op na een nachtelijk avontuur. Of nachtelijk avonduur eigenlijk.
  De herrie van Koeweit in Koedijk. Beloofd was de belediging van de site te verwijderen van de gondelvaart 2013. Ik was even klaarwakker omstreeks 3uur. Kijk even en wat zien mijn mooie prachtige helder blauwe ogen. Het staat gewoon in het archief. Eerst even het weer. Redelijke zon, een beetje achter de wolken maar al redelijk voelbaar.
  Dan schreef ik aan velen een mail met mijn ongenoegen, bij een heerlijk kopje zoete thee met melk. Engels dus. Mij benieuwen of er nog gehoor komt. Het leek zo mooi opgelost. Geen schuldigen maar omstandigheden. Kan het nog mooier? Moet ik weer knokken?
  Dan is mijn linkerhand weer verontwaardigd. De rechterhand kan weer alleen het haar kammen. Kan het schijnbaar niet hebben dat mijn rechterhand herstellend is en de linkerhand minder belangrijk schijnt te worden. Na gedoest te hebben ging links klagen. Hij weet toch dat ik ook links georiënteerd ben. Of zo iets. Vele scheepjes zijn al aan het varen. Daar hebben wij het nog te druk voor als stilliggers.

  Met relaxen even met de Velo naar een kringloopwinkel waar een nummer bij stond, dat opnam met Engelse woorden die ik niet versta. Geen kringloop dus, maar een kringrondje. Velo weer aan boord en met koffie op de schoot varen. Alles loopt prima, inclusief de vlotbruggen en gewone bruggen. Vlotbruggen schuiven tegenwoordig van het midden uit naar binnen de wal in, vroeger voeren zij opzij weg. Ook verbaast het ons dat er hier en daar water op het land staat met kleine dijkjes er om heen. Gaan we vragen. Erg ondiep zo te zien aan de vogels.
  Liggen goed twee uur varen verder van onze plek in Koeweit, tussen Stolpen en het Zand. Rustige plek en de Velo kan hier waarschijnlijk ook weer van boord. Veel wind trouwens en laat pas meer zon.
  Met een beetje geluk tot morgen maar weer. Het nieuws voorbij getypt. het is 22.30uur.

  Woensdag-30-Juli,
  Wolken en zon wisselen elkaar af. Redelijk zachte wind. mooie plek met mooie mensen. Liggen in een kraag van riet. nee dat is iets anders dan in een rietkraag. 8uur opgestaan.
  Ik wandelde wat rond en kwam twee vuilnis bakken tegen. Zomaar langs de weg. Nog niet helemaal vol.
  Ik naar de overkant, een paralelweg en een B-weg oversteken. Twee boerderijachtige huizen. Durf niet aan te bellen, want wil geen mensen wakker maken. Er komt ook niemand en ik bewonder een vrachtwagen van Spaansen. wandel wat het land op waar boeren volop aan het werk zijn met grote tractoren.
  Daar komt een grote slee aangereden. Een heel aardige dame stapt op mij toe, kan ook zijn dat ik op haar toestapte. Leuk gesprek en mocht mijn/ons afval er bij doen. Met haar nieuwsgierigheid en twee kinderen nodigde ik haar uit aan boord te komen kijken. Zij keken hun ogen uit. De kinderen waren zeer leergierig. Alles bekeken met veel vragen en antwoorden.
  Zij varen ook met een bootje en ik leerde hen wat een marifoon was. die meteen een demonstratie gaf, hoe schepen en brug elkaar kunnen oproepen. Hebben nog even meegekeken bij het ontschepen van de Velorex. Dat ging prima.
  Net in de middag stappen wij op de motor. Eigenlijk er in. Op weg naar de Honds Bosse Zeewering. Daar zijn zij bezig om zand vanuit de zee, de dijken van versterking te voor zien. Dat is een heel groot en bijzonder gebeuren. Bos en Kalis is de grote aannemer. Daar verplaatsen wij, Arie van Elk transporteur, vaak zware machines voor, met zwaar transport. Er draaide ook een bulldozer waar ik op draaide tijdens de redding van de Wan Chun die niet gered is. Plots kantelde het schip door een niet verklaarbare reden, tijdens het vlot trekken met zeer zware slepers. Op het strand geslagen tijdens een storm. Een zeer grote Coaster. Daar heb ik diverse lampen, een reddingboei en wat naamplaten van overgehouden.
  Verder hebben wij aan het strand heerlijk gegeten en boodschappen gedaan in Petten. Het is een mooie omgeving. Ook veel gelopen op de zeedijk om alles goed te kunnen zien.
  Krantje gelezen wat ik van de overburen kreeg en journaal gekeken en de Velo aan boord gezet.
  Eten is bijna klaar. En de boot bijna vaarklaar op de loopplank na.
  Morgen op naar Den Helder. Net voer de oude Groninger Zee-tjalk van Harold voorbij. Is al dertigtal jaren geleden aan Ge verkocht en die stond aan het roer. Zien wij wel in Den Helder.

  Donderdag-31-Juli Rustig zonnig weer. Lichte wind uit het zuiden denk ik. Van achteren dus. Er varen al wat vroeggangers langs. 7uur opgestaan en het is nu al weer bijna 9uur. Kijken of Elsa wakker te krijgen is, ja dus. Wil ongeveer tegen tien uur varen. Een beetje de drukte vermijden bij binnenkomst Den Helder Ik hoor weer een mooie ploffer. Dat waren er aardig wat meer.
  Tot later dan maar weer.
  Vrijdag-1-Augustus. Heerlijk weer, om 8uur al heerlijk weer. Om 8.30 al met een bakkie en voedsel op het dek genieten. Gister boodschappen gedaan bij de Deka en ook koelvloeistof voor de Hakker. Een 30jaar geleden vriendin opgezocht, Nel Wolters en zij kwam later met haar zoon die ooit bij ons was en met zijn geheugen alles nog wist van onze schepen toen hij pas vijf jaar was. Ons tasje opgehaald bij het schippers café. De banner was er nog niet. Wat rondgewandeld en genieten van de schepen. Wel een aggregaat voor de deur, maar dat mag de pet niet drukken. Ja ik heb een pet op, en laat er niemand op drukken, dus geen illusies graag.
  Bij aankomst draai ik meteen mijn boot omdat ik voor een luxe motor moest afmeren. Mooi fout dus, voor een luxe motor verder op. Weer draaien en weer draaien en meren af naast een laag beurtscheepje dat een duikers vaartochten organiseert. Ontmoeting met Dirk en zijn vriendin. Dirk is brugwachter in Haarlem. Pech gehad met de koeling. Gesleept naar den Helder. Eerst met een bakdek scheepje en overgenomen door een sleper. Allemaal op naar den Helder. Het euvel is weer verholpen en Dirk heeft weer wat geleerd. Is het nog een beetje helder? Gisteravond tot laat op een bankje gekeuveld en gelachen met de mensen van de Bakdek en vanmorgen bij Dirk op de koffie.
  Tot zover vandaag. Het is 11.24 uur Het NH kanaal is trouwens anno 1824 aangelegd.

  Vrijdag-31-Juli. Ik begin opnieuw. 8uur en het is mooi weer. Van Dirk weet je al. Verder veel gefietst bij veel schepen langs. Veel mensen die kijken naar de schepen en de Velorex is wel een van de meest gefotografeerde dingen denk ik. Rob en de kinderen Yordi en Boy zijn met het bootje van Elsa vanuit Haarlem naar hier gekomen. 9uur varen. Zij zijn veel aan het wandelen geweest, en hadden al gegeten bij Mc Do. Anders waren wij met zijn allen gegaan. Bij Piet langs geweest waar wij in Alkmaar op zijn plaats gelegen hebben. Aardige mensen. Zij heet Maaike.
  Veel de hakker laten draaien en volop genoten. Ook veel bekijks.
  Op tijd gedoest en nu is de Sabbat het voornaamste van mijn dagen aangebroken. Morgen meer.

  Sabbat-2-Aug. bijna 20uur, 11uur later dan ik hier zit te typen. Het weer begon redelijk zonnig en later beter en warm. Zijn met zijn allen gaan wandelen en leuke motoren draaiend gezien. Maak ik natuurlijk weer geen foto’s. Daarna boortollen-race. was heel apart. Veel vertier en leuke mensen. Ook kwamen er bij mij twee aan boord die weten van de reddingboei van de Wan Chun, waar ik nog iets aan meegewerkt heb om het schip te redden.
  Zij willende de boei voor een museum, maar daar heb ik hem niet 40 jaar bewaart om weg te geven. Maar met een tegenboodschap erbij wil ik het misschien wel. De boodschap over de Sabbat. Wie weet?
  Elsa is nog aan het djembeeën geweest. Ik was te laat omdat ik de afwas gedaan heb. Rob maakt veel foto’s en die komen wel in het andere journaal. Hier kan ik geen foto’s plaatsen.
  De jongens, Rob en zijn drie kinderen zijn naar de BBQ geweest. Rob heeft in de spoelende regen, code geel geloof ik, Steff van het station gehaald. Het was ongelooflijk. Het is wel weer de hele avond droog gebleven. Niet koud.
  Dan onverwachts komt er een fotograaf, door Rob geregeld, die de foto’s heeft gemaakt, van waar ik niet kon komen. Verboden terrein. Van een hoge stellage af.

  Zondag-3-Juli Zeer mooi weer en een mooie dag. Met zijn allen naar het reddings-museum geweest. Op de Terra Nova iets gedronken en ik terug aan boord. Te laat om alles te vertellen, het is ver over één uur. Morgen dus maar.

  Maandag-4-Juli. 7.45 opstaan. Zonnig weer. en ineens heel harde vrouwenstem. Achteruit achteruit. In mijn t shirt en onderbroekkie naar buiten en zie het bootje van Elsa op zijn kant tussen een Klipper en mijn rubberboot op zijn kant liggen. Bijna gekraakt door een schip de Johanna uit Gouda, Straks meer, het is 10uur en ik heb honger. De Johanna meert naast ons af nadat wij de bootjes weggehaald hebben. Niet meer bij te benen. Er vertrekt een schip, ik wil er gaan liggen, te laat. Een ander is mij al voor. Dan achter mij, en ik vaar met beide schepen naar achteren en meer af.
  Dan fietst de schepen schilder voorbij. Rob zegt, dat is em pa. Spreken elkaar als luwarders. Komt hij ook uit Leeuwarden. Een schilderij aan boord maken, oké, €60. Ik ga akkoord en het is mooi geworden. Twee jaar garantie. Ondertussen een lang gesprek met Henri achternaam Kuipers geloof ik. Stom dat ik dat niet kan onthouden. Schilderij is klaar en ik gaf €70. Hij echt blij. Niet vanwege het geld, maar vanwege ook mijn blijdschap. Een paar maal aan de koffie. Een mooie dag ondanks de aanvaring. Dat wordt wel geregeld door de verzekering. Allen behalve ik naar het marine museum. De havenmeester bekijkt of wij nog een dagje gratis mogen liggen om naar Texel te gaan met de Velorex. Anders vertrekken wij eerder en kijken wel.

  Dinsdag alweer de 5de. 7uur de zon komt al boven de kim uit. Ik ga nog een uurtje liggen. 8uur stralende zon, ik does en voel mij lekker. De kinderen worden wakker Elsa staat te doesen en de tablets draaien al volle toeren bij de kids. Straks gaan wij varen. eerst de boot van Elsa waar Rob en de kinderen mee gekomen zijn aan boord zien te krijgen, die varen nog een paar dagen mee. Dan de rubberboot omhoog halen en de fietsen van slot halen en ook aan boord zetten. Als ik dat allemaal bedenk ben ik al overspannen aan het raken. Eerst maar een bakkie zetten voor allen die al wakker zijn. En dat zal wel als de koffie geroken wordt.
  Het begin is weer goed van de dag, net als andere dagen. Uiteraard allemaal aan de drank. Thee en koffie.
  Alle klusjes klaar. Geen havengeld betalen zegt de havenmeester. Das heel mooi dus. We varen om 11uur weg. En landen op de meerpalen van een kegelschip met één kegel. Vorige keer lag er een schip enige dagen, dus nu wij ook één nacht. Om 4.30uur aangekomen.
  Het was een voorspoedige en mooie tocht. Eerst even viezigheid van anderen opruimen.
  Dan met de rubberboot naar Alkmaar. de Video ophalen van mijn oude film die ik heb laten digitaliseren. Niet alles is even mooi, maar toch wel erg blij met het resultaat. Eten bij een redelijk chique tent. Prijs viel mee, er kon ook nog een ijsje af.
  Elsa ging naar de Jumbo met Rob en Steff en Yordi en ik met Boy naar de rubberboot. Wij gingen wat rondjes varen en al snel waren de anderen terug met boodschappen.
  Terug naar de Sabbatsrust en Boy mocht aan een touw achter de boot. Koffie drinken, Journaal, De slimste mens en daarna de DVD bekijken. Mooi, en ook wat teleurstellend. Ik dacht dat er meer op stond.
  Het is al weer halfelf. een drukke dag geweest en ik ben moe.

  Woensdag-6-Aug. Redelijk mooi weer, wind ook niet te hard. Ik ga koffie en thee zetten. Een voor een willen zij allemaal een bakkie. Rob stoot nog even zijn hoofd aan het luik, maar dat mag de pret niet drukken. Kon ook niet want hij had geen pet op. Dus mag de pet niet drukken is dan niet aan de orde. De drie kinderen gedragen zich voorbeeldig.

  Zo, dat is even geluk hebben. Wij varen ons vast in de sluis van Nauwerna. De sluis was te nauw, en er na ook nog. 11uur zijn wij gaan varen en 4uur waren wij bij de sluis ongeveer. Touwen aan de zijkanten gemaakt omdat ik weinig ruimte over zou hebben. Heel voorzichtig naar binnen. Boinnk, en we zaten vast.
  Passen dus niet in de sluis waarvan aangegeven was 5.90 breed. Bij lange na niet. Wij ook mijn schip meten. 5,76, dus ook iets breder dan 5.40 wat in de papieren staat.
  Volle kracht achteruit. Mooi niks dus. Dan de sluizen aan beide kanten open opdat de stroom ook nog mee gaat helpen. Niks dus. Boegschroef volop achteruit en de schroef met dwars roer vooruit om te wrikken. Ploep en de boot was los. Achteruit naast een steigertje. Mag van de eigenaar. Rob met de rubberboot en twee grote kinderen op naar Haarlem. Kwam nog even terug varen omdat hij de was, was vergeten. Heerlijke mensen wonen hier. Rustig en vriendelijk.
  Boy lust geen sla en weigert te eten. Voor straf naar het vooronder waar hij moet slapen. Ik meld het aan Rob. Is oké. Later moet Boy plassen, en neem ik hem liefdevol onder handen. Hij eet de helft op. Best dapper en ik de rest. Wat een stijfkop, dat mag je niet voeden in zo’n geval. SMS-je van Rob. Hoe gaat het. Ik terug, helemaal weer oké.
  En nu is het bedtijd, bijna 24uur.

  Donderdag-7-Aug.
  8.30uur rustig weer. geen zon weinig wind. Later komt het zonnetje erbij. Hijdra komt met zijn schip de sluis in, De Elisabeth. Zelf gebouwd. Vakwerk. 25×5 denk ik. Even een babbeltje en ook op de sluis is het lekker. Het is nu bijna 1uur en het weer is heerlijk. Nu is het wachten op Robert en Steff en Yordi. Zonde achter de PC te zitten.
  Half uurtje later stappen zij aan boord. tegen vier uur varen wij weg. Denkende dat wij door de eerste brug kunnen voor vijf uur. Op 150 meter afstand gaat de brug op dubbel rood. Ik stop af omdat ik een leuk plekje dacht te zien. Gaat de brug omhoog en lichten op enkel rood. Varen weer en 100m voor de brug weer dubbel rood. Net nadat hij een boot heeft doorgelaten. Ik moet naar Krommenie was het antwoord. Maar hij behoort tot vijf uur te draaien. Nu wachten op een plek waar afmeren niet zo goed is voor een groot schip. Was 2 minuten nou onmogelijk? Aan de kant te ondiep. aan de jachtensteiger tientallen zwemmers, dat doe je niet. Dan maar in het brug-gat. Rob heel druk met AIS, maar lukt ook nog niet. Veel bel-werk met Garmin, en woensdag een nieuwe kaart voor €75, dat is met veel korting. Benieuw of het dan goed is.
  Nu wachten op de brugwachter. Haha, dat is de tweede maal in mijn leven dat een brug opengaat en ik niet vaarklaar ben. Moet nog starten, mijn schoenen aandoen en plassen. Vast een slimme brugwachter.
  Spoorbrug geeft aan dat wij 25 min. moeten wachten. Drijven op de brug aan en dan gaan beide bruggen omhoog. Wormerveer bruggen zijn wij voorbij. Verder verloopt alles perfect. Zien in de verte een rookpluim. Moet wel brand zijn. Niks te zien en pluim is ook verdwenen. De pont in de Woude kon niet even wachten en maakt de doorgang even kleiner. En verdwijnt in zijn hokje. Dan naderen wij de parkeerplek. Alles vol, op één stuk na. Krijgen te horen dat alle schepen daar weg moesten wegens brand. Speedboot. Nu konden wij er dus liggen, en meren ongeveer 21uur af. Eten rijst met kip saté en boontjes. Heerlijk.
  Morgen weer verder. Boy is niet lekker, mogelijk oververmoeid.

  Vrijdag-8-Aug. Van geen zon naar zon en geen zon enz. Nog een buitje, en nu liggen wij in Purmerend. Het is 14uur. De Sabbat blijven wij hier ook. onderweg gestopt bij Spijkerboor en in het beroemde café Koffie gedronken. ’t Heerenhuis. Ik dronk er enige malen, en Elsa heel vaak koffie met appeltaart. Bestaat al van 1644. anno 1787 opnieuw gebouwd op de oude fundamenten. De moeite waard.
  Ik voer er voorbij en moest hard afremmen en 100 meter achteruit om af te meren. Ook dat was leuk.
  In Purmerend zat een meneer op een stoel voor de deur. Die ging naar binnen. Ik belde aan na een half uurtje om te vragen of hij het erg vond dat wij voor hem lagen. Nee hoor, ik moet zo naar mijn werk, vind het zelfs leuk. Ik gaf aan dat op het middenschip een bank staat en dat hij en zijn gezin daar gerust mogen gaan zitten. Ik ga mij klaar maken voor de Sabbat.

  Sabbat-9-Aug.
  Laat opgestaan. Regen is de mede oorzaak. Lui kan het ook geweest zijn. Zeer harde wind de zijlen naar beneden gedaan en het was meteen raak. Bloempotten onderste boven, kon ik mooi weer opruimen. Maar uit de wind begon het snel mooi weer te worden. Rob en de kinderen gingen wandelen. en een tijdje later ging ik met Elsa fietsen. Kijken waar zij vijf jaar gewerkt heeft. 30 jaar geleden. Herkende niets meer, behalve mogelijk het huis. Maar heel de omgeving was vreemd.
  De tocht daarna was heel mooi. veel water en mooie natuur omgeving.
  De buren kwamen met bloemen aanzetten. Blij dat zij naast ons mochten liggen. Was niet nodig maar wilden het gewoon. Op Sabbat koop en verkoop ik niet, en werk ik ook niet. En dan dit. Ik kon niet weigeren en heb ook niet geageerd omdat ik dat niet wilde dat iets goeds bedoeld bezoedelt zou worden.
  Rob en konvooi was al aan boord, nog maar net, toen wij aankwamen. Geborreld bij de buren die zijn blijven liggen, mede op mijn advies. 88 en 84 jaar oud. Robert heeft weer eten gemaakt en smaakte goed. Twee ballen maakte het nog beter. Gezellig op het Dek koffie en keutelen.
  Nu tijd voor bed na een mooie zonsondergang.

  Zondag, de eerste werkdag. 10-Aug.
  7uur en wonderbaarlijk heerlijk weer. De zon komt zelfs op. Gordijntje gaat dicht. Het is 8.22 en de rest pit nog denk ik. Later meer.
  Zo nu en dan even een buitje. Vlaggenmast door stormgeweld kapot aan de bovenkant. Al gerepareerd, lijm moet nog drogen. Morgen weer plaatsen.
  Ook enkele gesprekken over de Sabbat. Zelfs mensen uit Katwijk, die er ook al mee bezig zijn.
  Ik heb de pannenkoeken-meel gemaakt waar Rob de boodschappen voor heeft gedaan, omdat Robert er niets van bakte. Ze bleven bij Rob plakken, daarom ging Elsa de keukenprinses heerlijk bakken. De kinderen hebben af-gewassen.
  Rob en kinderen gaan ijs halen.

  Maandag-11-Aug. Harde wind, redelijk weer en ik voel mij belabberd. Dat is eigenlijk verboden, maar wat kan ik er aan doen.
  Hans met Ellie uit Haarlem met een dikke Tjalk kwam aanvaren. Even aan boord geweest met Robert, willen vandaag thuis zijn. Vlaggenmast door mij weer hersteld.
  Vandaag nog weg is een vraag.
  Niet weg dus. Vanmiddag nog de stad in geweest. Ben weer opgeknapt. Alweer een bootje uit Katwijk dat de zondag viert en eigenlijk niet los wil laten. Maar wel weet dat het niet goed is. Wel druk er mee in de weer. In de stad Elsa kwijtgeraakt. Bellen hielp niet en zij belde toen zij al aan boord was. Alles goed gekomen.
  Kijken nu, behalve ik een film op tv/DVD en het onweert. Rob heeft ook macaroni gemaakt, dat was smullen. Toch weer een mooie dag.

  Dinsdag-12-Aug. 9uur spoelende regen. Elke druppel maakt een emmer vol. In ieder geval de laatste druppel. Wat van het dak afloopt is meer dan een brandweerslang kan verdragen. Er word behoorlijk bij gelicht met flitsen en grote donders.
  10.15uur het is droog en de zon straalt tussen de wolken door. Straks varen naar een andere mooie plek. Of meteen door naar Zaandam.
  Ongeveer 12 uur we varen. Door de sluis en Rob hoort vreemd gesis bij de boegschroef. Een warmloper. Stoppen na de sluis. Wierpot open en geen stukje vuil. Water bijvullen met alle hulp die er is. en alles nacontroleren met de warmte meter. Alles is weer oké. Varen verder om 14uur ongeveer. Stoppen om 16.45 bij de IJdoornbrug die pas om 18.15 weer gaat draaien.
  Steff heeft veel gestuurd met Robert als stuurman. Ik lekker even een tukkie doen. En nu liggen wij stil. Steff stuurt goed.
  18.30uur varen wij door de brug en meren een uur later af in een park van Noord Amsterdam. Daar gaan wij overnachten. Het is een gezellige boel hier. Ik heb even een voorbeeld genomen aan de kinderen. Zijn geen eens de wal op geweest. Loopplank voor niets uitgelegd.
  Aggregaat draait voor het eerst een uurtje. Zes man die pakken toch meer stroom dat twee. Water en wc en handen wassen.
  Morgen weer een dag. Dan echt naar Zaandam, de firma Dekker voor een opwaardeerkaart van de plotter. Hopen dat wij dan de AIS wel zien.

  Woensdag-13-Aug.-8uur. Het weer ziet er goed uit ondanks de berichten. Zonnig en hier niet veel wind. 9uur, iedereen is voorzien van Koffie en thee, mijn dagelijkse ochtendarbeid. Ik denk dat wij om tien uur varen. Alles loop gesmeerd. Ook de Schiethavenbrug die snel draait en voor ons nieuw is. Dan met enige vaardigheden mijnerzijds liggen wij achteruit bijna tegen een brug die de Voorzaan met de vaart naar Klaas Mulder verbind. Hier zouden wij een nieuwe kaart ontvangen uit Engeland die heel wat beter zou moeten zijn dan de onze. Veel werk en geen meter opgeschoten. De nieuwe was nog slechter dan de oude.
  Dan meert de havenboot naast ons af. Zeer vriendelijk en krijgen bericht. Robert werkt zich rot om de navigatie kloppend te maken met AIS, maar alles lijkt goed behalve de schepen zien.
  We gaan morgen maar verder en genieten hier onze dag wel uit. Het weer is gewoon prachtig. stroom genoeg en eten ook.

  Donderdag-14-Aug. Mooi weer al om 8uur. Stroom is weer volop. Dat éne uurtje draaien was voldoende voor de rest van de dagen. Helemaal vergeten dat mijn zoon jarig is. Niet dat het wat uitmaakt, want wij maken ons daar nooit zo druk om. Deze vakantie was het cadeau voor zijn verjaardag. Die eindigt vandaag in Haarlem. Wij gaan met zijn allen eten bij Mr Shi in IJmuiden als laatste van de vakantie. Uiteraard mag ik dat ook betalen. Nou ja Elsa betaald ook mee. We gaan ons nu beraden op een zo goed mogelijke navigatie voor het komende jaar. Misten toch veel informatie via Garmin betreffende bruggen en andere schepen zien. Dat lukt maar niet met AIS ten opzichte van de plotter. Alles klopt, behalve het beeld.
  Nu vaar ik al vanaf mijn veertiende, dat was in 1954, en toen hadden wij helemaal niks!!!! En nu bijna alles.
  Het is middernacht-17-Ag.- IK maak het kort.
  Aangekomen bij de pont van Buitenhuizen, ja die huizen staan daar buiten. Dan moet de windmolen naar beneden. Pa er is iets mis met het scharnier. Verder konden wij in Haarlem afmeren na ook nog de sluis van Spaarndam genomen te hebben. Hoezo, genomen? ik zou dat eerst gevraagd he

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *